zaterdag 6 juli 2013

Teken AUB onze Petitie ter ondersteuning van Californische gevangenen die in hongerstaking gaan/zijn!

Lieve Mensen,

Dit is de eerste actie van ons Amsterdams Solidariteits Komité: een petitie aan de autoriteiten in Californië en de gevangenis-autoriteiten aldaar.

Op 8 juli gaan veel gevangenen in de Amerikaanse Staat Californië in hongerstaking. In een gevangenis zijn ze al begonnen.

Teken de petitie hier, dank u!!

Waarom? 

Het is algemeen bekend en ook onderzocht dat eenzame opsluiting, en al helemaal voor onbepaalde tijd, veel schade aanricht aan mensen die dit moeten ondergaan. Het is een extra straf, die niet door een rechtbank is uitgevaard, maar door gevangenis-autoriteiten, die zelf regels hanteren om te bapalen wie deze straf moet ondergaan. Ook is het niet mogelijk er onderuit te komen zonder mee te werken met de autoriteiten, en niet door programma's te volgen of zich te verbeteren, maar door "debriefing": iemand anders aangeven in ruil voor een retour naar general population, de meer "normale" gevangenis.

Californië heeft tussen de 160.000 en (misschien wel meer dan) 170.000 gevangenen, dat is gemiddeld 475 gevangenen per 100.000 inwoners!

Er zijn veel gevangenissen met zgn "SHU"-afdelingen, dat betekent: Secure Housing Unit. Ook zijn er afdelingen bekend als ASU-afdelingen (Administrative Housing Units). In deze afdelingen zitten duizenden mensen gevangen voor 23 tot 24 uur per dag, in zeer kleine cellen, en soms met z'n tweeën. In Pelican Bay State Prison hebben de gevangenen geen raam, en elders zijn soms hele kleine raampjes. Men krijgt zelden direct zonlicht op de huid.

De gevangenen mogen nooit bellen, en bezoek is altijd achter glas.

De redenen van de hongerstaking deze zomer is dezelfde als waarom meer dan 12.000 mensen in juli 2011 in hongerstaking gingen: men kan nooit uit deze omstandigheden weg, tenzij men over iemand anders informatie verschaft aan de autoriteiten van de gevangenis. "Debriefing" noemt men dat. In deze afdelingen worden namelijk volgens de autoriteiten leden van bendes vastgehouden, gangmembers. Er zijn "validated gang members", die zijn dus door de gevangenis-autoriteiten als bendelid bestempeld na informatie van een mede-gevangene. Of omdat ze in de brieven van gevangenen aanwijzingen vonden om die gevangene te verdenken van "lidmaatschap" van deze of gene gevangenis-bende.

Nu is er wellicht een probleem met gang-members in de gevangenissen in de VS, en in Californië dus ook. Maar er is nog nooit een oplossing gekomen door mensen 23 tot 24 uur per dag op te sluiten en hen dan te zeggen dat ze er pas weer uit mogen als ze een ander verraden of dus een goed onderbouwde leugen verzinnen.

Sommige gevangenen in de SHU zitten daar al tientallen jaren. Bijvoorbeeld Hugo Pinell zit al 43 jaar in een isoleercel, in Pelican Bay.

Wie zijn die gangmembers?

Er zijn gevaarlijke bendes en er zijn groepen die zich organiseren om hun eigen veiligheid te handhaven. Er zijn politieke groepen die kritisch zijn over de maatschappij, en die vechten tegen ongelijkheid en racisme. Meestal georganiseerd volgens afkomst en huidskleur. Gevangenen die zich bewust geworden zijn van de omstandigheden van hun medebewoners van de Hood, de Barrio, enz. Vaak worden deze laatste groepen over één kam geschoren met de anderen.

Bijvoorbeeld als je een tattoo hebt van een draak, dan zal je worden geassocieerd met een groep gelieerd aan George Jackson, de legendarische gevangene die het boek Soledad Brother schreef, en Blood in my Eye.

Pelican Bay State Prison

Hier zitten 3500 gevangenen, van wie 1500 in de isoleercellen. In 2011 gingen de gevangenen die voor zeer lange tijd al in de D-vleugel vastzitten, in hongerstaking. Zij noemen zich Pelican Bay Short Corridor Collective. Zij hadden een lange rij eisen, maar daarvan worden er vijf als belangrijkste genoemd:

5 Core Demands:

1. Elimineer groeps-straffen. Doe aan persoonlijke verantwoordelijkheid (Eliminate group punishments. Instead, practice individual accountability)

2. Schaf het beleid van "debriefing" af en stel de criteria bij van actieve/inactieve gang status (abolish the debriefing policy and modify active/inactive gang status criteria) (zie nr 2 hier voor toelichting in het Engels)

3. De CDCR moet zich houden aan de aanbevelingen van de US Commission on Safety and Abuse in Prisons (2006) betreffende een einde aan lange termijn eenzame opsluiting (Comply with the recommendations of the US Commission on Safety and Abuse in Prisons (2006) regarding an end to long-term solitary confinement)

4. Verschaf voldoende voedsel en zaken voor voldoende persoonlijke hygiëne (Provide adequate food and hygiene)

5. Verschaf en verbreed constructieve programma's (educatie en ontwikkeling) en privileges voor gevangenen die voor onbepaalde tijd in de SHU vastzitten (Expand and provide constructive programs and privileges for indefinite SHU inmates).

Voor ongeveer 4 weken werd er voedsel geweigerd door de groeiende groep gevangenen, tot de leiders te horen kregen dat de California Department of Corrections and Rehabilitation bereid was te onderhandelen.

Op 26 september 2011 begin er een tweede ronde, waarbij 12.000 gevangenen meededen.
De CDCR heeft sindsdien wel diverse proefballonnen opgelaten om hun "STG" (Secure Threat Group") aan te passen, maar niet zoals de gevangenen dat zouden willen zien. Het wordt door hen beschouwd als geen verbetering maar zelfs een verslechtering van het beleid van wie er als bendelid wordt beschouwd door de autoriteiten.

Vanaf Augustus 2012 hebben de leiders van de Pelican Bay Short Corridor Collective een oproep gedaan om alle vijandigheden tussen groepen onderling te eidigen: Agreement to End Hostilities.

In februari 2013 kondigden de mensen van het Pelican Bay Short Corridor Collective een nieuwe hongerstaking aan, als de CDCR niet luisterde en onderhandelde.

Vanaf 8 juli wordt er geen voedsel meer gegeten.

Links voor meer informatie:

Shane Bauer: Solitary in Iran nearly broke me. Then I went inside America's prisons
SF Bay View
California Prison Focus
NCTT-Cor-SHU: een door gevangenen geschreven en van buiten geredigeerde website (Corcoran SHU)
Prisoner Hunger Strike Solidarity
StopMassIncarceration.net
SolitaryWatch
CaliforniaPrisonWatch
Lockupreform.com
Kersplebedeb